De keuze van een detector
BEGINNEN MET METAALDETECTIE EN DE KEUZE VAN EEN METAALDETECTOR
Voor niet-zoekers kan rondkijken op de diverse internetfora en het lezen van de vakbladen een heel vertekend beeld opleveren. Velen zullen zeggen: “Dat wil ik ook! Die mooie gouden sieraden of zilveren en gouden munten. Ik ga ook een detector kopen!”
Natuurlijk, al dat goud en zilver is aantrekkelijk en je kunt het zomaar vinden, en helemaal, als echte Hollanders zijnde, ‘voor niets!’ Maar is het allemaal wel zo rooskleurig? Is iedere detector zo geweldig? Vind ik ook meteen dat goud en zilver? Nee dus. Degenen die meteen bij hun eerste stap een gouden munt, ring of ander ‘duur’ voorwerp uit de grond toveren zijn op één hand te tellen. En doen ze die vondst meteen op hun eerste zoektocht, dan is vaak de hobby niet leuk meer omdat verdere zoektochten vaak minder waardevolle zaken opleveren. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, dat zijn de doorzetters.
Houd er gewoon rekening mee dat als je aan de hobby begint, je vooral in het begin, rommel op zult graven. Een dag zoeken levert over het algemeen meer treklipjes en zilverpapier op dan topvondsten. Ik moet de eerste zoeker nog tegen komen die tegen me zegt: “Ik heb vandaag geen enkele keer voor niets gegraven, alleen maar munten en voorwerpen.”
Wat is een beginnende detectoramateur dan aan te raden? Ga als het mogelijk is te rade bij ervaren zoekers. Praat met hen, vraag alles uit. Houd de detector eens vast, loop eens een dagje of een paar uurtjes mee (veel zoekers hebben een back-up detector en zullen je best wel een keertje mee willen nemen). Hij of zij zal je graag zijn of haar topvondsten tonen, maar kan je ook vertellen dat niet alles toppertjes zijn. Ken je geen detectoramateur dan is er nog de mogelijkheid om via Internet op de diverse metaaldetectiefora of Facebook vragen te stellen aan ervaren zoekers. Maak met hen een afspraak of ga naar een handelaar of importeur (zie de links op deze site). Zij zullen je graag uitleggen hoe de wereld van het zoeken in elkaar zit. Probeer een afspraak te maken om eens een dagje één of verschillende detectoren te mogen lenen of huren en ga er eens op uit. Je zult zien dat je er dan snel achter komt wat zoeken inhoudt.
Ben je dan tot de conclusie gekomen dat het zoeken echt wat voor je is, ga dan op zoek naar een metaaldetector.
MIJN DETECTOR IS DE BESTE
Nu ga ik hier geen merk promoten. Dat heeft geen zin, je krijgt altijd van de verschillende kanten te horen: “Mijn detector is de beste” en “De mijne is beter dan de jouwe”, dat geloof ik best. Maar hoe goed een detector ook is, een detector moet je liggen. De een kan goed overweg met een analoge detector, de ander zweert bij digitaal. De een wil een display met vondstherkenning en de ander beslist niet. Maar over het algemeen kun je zeggen, de beste detector is de detector waar je mee vindt wat je wilt vinden. En dat kan voor iedere zoeker anders zijn.
Maar wat moet je nu kiezen als beginner? Aan te raden is om niet meteen te beginnen met de duurste exemplaren. Wat te doen als de hobby tegenvalt, na een paar keer zoeken? Dan zit je met een enorm dure detector, die vaak wel waardevast is, maar als je hem wilt verkopen en een koper de keuze heeft tussen een gebruikte en een nieuwe detector met maar een paar tientjes verschil, dan is de keus voor de meesten niet moeilijk. Om hem kwijt te raken zul je dus flink in prijs moeten dalen.
SPEELGOED DETECTOR
Beginnen met een ‘speelgoed’ detector is ook niet aan te raden. Deze zijn voor een paar tientjes te koop en komen dan vaak uit het verre oosten. Vaak hebben ze weinig tot geen instelmogelijkheden, weinig of geen discriminatie en diepgang van een paar centimeter. Aan de andere kant zei ik al eerder, vind je ermee wat je wilt vinden, dan is het voor jou een goede detector. Vaak zeggen we gekscherend; “Die zijn alleen maar goed om putdeksels en granaten te zoeken” en inderdaad, dat kunnen ze als de beste.
BEGINNENDE ZOEKER
Wat is dan beter voor de beginnende zoeker? Je hebt twee keuzes. Je kunt een tweedehands detector kopen. De diverse importeurs en handelaren hebben uit inruil vaak leuke detectoren uit het middensegment staan die niet veel kosten. Ook op internet-verkoopsites vind je genoeg tweedehands detectoren. Let wel op, je kent de geschiedenis van deze detectoren niet en ze hebben ook vaak geen garantie. Wil je geen tweedehands maar een nieuwe, kijk dan eens naar het ‘goedkope’ segment van de TOPmerken. Ieder topmerk heeft wel detectoren die ideale beginners-detectoren zijn.
Voor een paar honderd euro heb je een detector die misschien niet de mogelijkheden heeft van de dure jongens, maar voor de beginner kan hij goed van dienst zijn bij het doen van de eerste leuke vondsten. Enkele voorbeelden uit dit segment zijn de White’s Prizm II, Garrett Ace 150, Tesoro Compadre, Minelab X-terra 30 en ook Fisher, XP, C.Scope en Golden Mask hebben ‘beginnersdetectoren’ in hun catalogus.
Bevalt de hobby je goed, dan kun je na een tijdje nog altijd ‘upgraden’ naar een duurdere detector. Inruilen van je detector kan zo goed als altijd. Ook als je je detector particulier wilt verkopen zal je merken dat ook voor de beginnersdetectoren een markt is. Veel zoekers houden hun eerste detector echter als back-up.
VONDSTEN
Je vondsten kun je het beste bewaren in een potje. Als je ze los in je zak bewaart, kun je je vondsten onherstelbaar beschadigen. Filmkokertjes zijn makkelijk voor dit doel. Maar ook die iets grotere Make-up potjes zijn ideaal. Zelf doe ik altijd wat grond van de akker in het potje. Dat voorkomt rammelen en schuren van de spullen en voorkomt dus beschadigingen. Ook gebruiken sommige zoekers vochtige watten. Daar ben ik zelf geen voorstander van, het is maar wat je zelf wilt.
Heb je je eerste zoektochten erop zitten, dan is het zaak om je vondsten schoon te maken. Wees hier voorzichtig mee en ga er niet met grof geweld aan poetsen. Een munt is door te ruw schoonmaken snel een glad koperen plaatje en ook een mooi voorwerp kan breken of beschadigen.
Wat heb je nu gevonden? Het meeste is te vinden in de diverse catalogi die in iedere boekhandel te koop zijn. Van munt tot gesp en van bikkel tot kleipijp. Maar het is begrijpelijk dat niet iedereen alle boeken tot zijn beschikking heeft. De makkelijkste weg en vaak een hele goede is het bezoeken van een internetforum. Daar kun je je vondsten plaatsen en heel vaak heb je binnen een paar uur het antwoord wat je vondst is en hoe oud. Een aanrader is www.muntenbodemvondsten.nl Daar zijn experts te vinden in allerlei zaken. Hun expertise op muntgebied is heel groot en alle tijden zijn vertegenwoordigd. Van Keltisch en Romeins via middeleeuwen en de Spaanse Nederlanden tot en met Beatrix. Ook voorwerpen worden op deskundige manier gedetermineerd. Zo zijn er deskundigen aanwezig voor steentijd, (munt)gewichten, kleipijpen, fibulae, religieuze voorwerpen, steentijdwerktuigen enz.
Uiteraard kunt je met vragen over vondsten ook terecht bij de vraagbaak van dit magazine en kun je je vondsten laten zien op de zoekdagen van de Detector Amateur. Daar is altijd een team van desk